12-timers koncert for robot-styret orgel afslutter Aarhus Festuge

Pressemeddelelse:
Wayne Siegel: Alle taler om vejret
12-timers koncert for robot-styret pibeorgel og vejrsatellit

Søndag d. 8. september afholdes der en højst usædvanlig koncert i Aarhus.  Mellem kl. 11.00 og 23.00 vil vejrforholdene i nordeuropa bogstaveligt talt overtage styringen af det store pibeorgel i Musikhusets symfonisk sal!

Klais Organ

Orglet blev bygget i 2010 af Klais Orgelbau i Bonn og består af over 3.000 piber. Wayne Siegel – komponist og professor i elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus –  fandt i 2012 på at ”hacke” orglets computersystem fra en anden computer. Siegels computer kunne så spille direkte på det gigantiske musikinstrument – uden organist! Siden udviklede Siegel en komponistrobot – et computerprogram som er i stand til at generere orgelmusik i henhold til en række musikalske regler eller algoritmer som Siegel har lagt ind i programmet.

Disse kompositioner afvikles ”live”, uden ophør og uden gentagelser når programmet aktiveres – uberørt af menneskehænder og kun påvirket af data fra Meteostat-10 – en geostationær vejrsatellit – som ”dirigerer” computeren. Siegel har arbejdet sammen med orgelbyggeren Klais Orgelbau i Bonn, orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen i Aarhus og Dansk Meteorologiske Institut – DMI – i København på dette usædvanligt projekt.

Alle taler om vejret er skabt specielt til orglet i Musikhusets symfonisk sal og kan kun opføres der. Publikum inviteres på Festugens sidste dag til at kigge indenfor som de har lyst i tidsrummet mellem kl. 11.00 og 23.00 for at opleve hvordan kompositionen – og vejret – udvikler sig i løbet af de 12 timer. Kl. 23 søndag aften kommer Wayne Siegel og lukker og slukker for computeren, for det store orgel og på passende vis for temaet for Aarhus Festuge 2013: ”Tegn på liv – i en ny virkelighed”.

Et kort lydeksempel fra  Alle taler om vejret optaget i symfonisk sal med Klais-orglet kan høres i begrænset tid på denne soundcloud side:

For yderligere information kontakt:
Wayne  Siegel
www.waynesiegel.dk
ws@musikkons.dk
Tel.  2872  0253

Wayne Siegel: Alle taler om vejret
12 timers koncert for robot-styret pibeorgel
Søndag d. 8. september kl. 11.00 – 23.00
Symfonisk sal, Musikhuset Aarhus
Dørene står åbne så publikum kan komme og gå
Værket spilles uden pause – gratis entré